
Utøj som sølvfisk, skægkræ, møl, væggelus og lopper
Deler du pludselig lejlighed med ubudne gæster som sølvfisk, skægkræ, møl, væggelus eller lopper? Hvad gør du og hvordan er du stillet.
Som udgangspunkt er al indvendig vedligeholdelse, rengøring osv. af din bolig, dit ansvar og således ikke et fællesansvar, hvor alle andelsboligejere betaler for den enkeltes boligs rengøring.
Vælger du at få en skadesdyrsbekæmper ud, er det for egen regning.
Får at få effektiv en bekæmpelse er det en god idé at få sin nabo, underbo, overbo eller hele opgangen med på ideen om en fælles indsats. Skriv evt. et opslag og sæt op i opgangen eller ring på dine medbeboers dør og hør om de også har problemet og om i skal løse udfordringen i fællesskab.
Du opdager sølvfisk eller skægkræ i din lejlighed, hvad gør du.
Sølvfisk kan du selv gøre noget for at fjerne. Læs mere her
https://skadedyrshop.dk/info/blog/sadan-bekaemper-du-solvfisk-og-solvkrae
Skægkræ er en anden sag. De er mere modstandsdygtige og kan ikke fjernes på samme måde som Sølvfisk.
https://videnskab.dk/naturvidenskab/bekaempelse-hvordan-slipper-jeg-af-med-skaegkrae
Væggelus kan du læse mere om her
https://www.bolius.dk/saadan-undgaar-du-vaeggelus-i-boligen-18056
Møl kan du læse mere om her
Bloggen her er egentlig lavet, så vi kan hjælpe hinanden med gode råd, fif og tricks. Det er her du kan fortælle om, hvordan i, i jeres opgang har løst problemet eller hvad du selv har gjort, for at komme kræene til livs. For mit vedkommende kan jeg fortælle at jeg både har haft sølvfisk og skægkræ. Sølvfiskene bekæmpede jeg ved hjælp af Universal Insekt middel, købt i Matas. Først støvsugede godt og grundtigt, vaskede gulve og vaskede badeværelse ned. Herefter sprøjtede jeg i alle mellemrum i gulv og langs paneler. På badeværelse sprøjtede jeg i alle kroge, sprækker og på hele gulvet. Her er det vigtigt, ikke at bruge badeværelset til at gå i bad i, i en uges tid. Det virkede faktisk.
Skægkræ er en hel anden snak. Dem kan du ikke købe insektmiddel imod. Du kan sulte dem ud, ved at fjerne deres madvare. Daglig støvsugning og hver 5 dag, støvsuger du ekstra godt ind i alle kroge, under sengen, fjerner møbler og andet der står i vejen for at du kan støvsuge. Støvsug også dine skuffer i køkkenet og i komfuret og hvis du har en ekstra skuffe under ovnen, skal den også støvsuges. Badeværelset skal også støvsuges. Sofa og lænestole støvsuges. Sengetøjet skal skiftes hver 5 dag og mad er noget der bliver spist ved spisebordet. Ikke i sofa eller gående rundt i lejligheden. For de små kræ, spiser det samme som dig, selv de mindste små krummer er store madpakker for dem.
Når du har lavet denne øvelse i en måned, er antallet af skægkræ minimal. Bliv ved en måned til og du er af med problemet.
Herefter fortsætter du med at holde et rent hjem. Hold dig fortsat fra at spise med i sofa og andre steder, hvor du efterlader små madpakker. Du behøver ikke at støvsuge hver dag, men 1 gang om ugen, samtidig med at du skifter sengetøj.
Gider man ikke at lave denne øvelse, så kan man betale sig fra at en skadesdyrsbekæmper kommer ud og sprøjter sit hjem. Det er gift der bliver sprøjtet med i dit hjem. Og, hvis man ikke holder hjemmet rent, kommer de igen. for skægkræ finder derhen, hvor maden er.
For mig har det virket med daglig støvsugning og ekstra opmærksomhed på madvare og krummer. Rigtigt god fornøjelse med støvsugningen 🙂
Med venlig hilsen
Susan Thorslev
Helle. Du har selv siddet i bestyrelsen, så du er også bekendt med bevægegrunden for, hvorfor I som bestyrelse valgte at betale i nogle situationer. Bekæmpelse af møl i udledt fra kælderrum er IKKE i en bolig. Læs hvad jeg skriver, jeg skriver “som udgangspunkt”. Foreningen er ikke en pengekasse med en uendelig adgang til penge. Foreningen som du beskriver er en kasse, som alle andelsboligejerne betaler til og den kasse værner vi om, så vi kan fortsætte med at have en sund økonomi i vores forening. Sidst men ikke mindst er der intet nyt i det jeg har skrevet i bloginlægget. I første omgang kan vi alle begynde med at læse og forstå vores husorden og vores vedtægter. Spredningen sker ikke, hvis andelshaverne tager ansvar for deres egen lejlighed, som jeg da formoder vil være tilfældet i vores andelsboligforening.
Dette er en væsentlig ændring i forhold til tidligere praksis. Jeg er bekendt med, at foreningen tidligere har dækket bekæmpelse af karkerlakker, der havde spredt sig over et større område på vores ejendom, og senest har foreningen betalt for bekæmpelsen af møl (jf. årsrapport 2018/19). Det er svært at overskue konsekvenserne, hvis foreningen ikke påtager sig ansvaret og betaling for skadedyrsbekæmpelse af bl.a. væggelus og karkerlakker, da disse hurtigt kan sprede sig til en hel ejendom og det derfor er nødvendigt med en hurtig indsats.